Chapter Leadership Summit

YEAR 2 PROGRAM

Time	Session	Trainers (Youth/Adult)	Location
7:00-9:00 PM	Registration Start to collect data: Chapter chief name, Chapter name, Lodge #, Number of people in chapter, Chapter adviser name, Chief email, cell number, on Facebook?, Adviser email, cell number, Adviser on Facebook? Collect monies.	Registration Team Jason Price Mike Pavlovich	Administration Building *Camping: Beaver Ridge Campsite *Electricity for CPAP etc
9:00 PM	Opening Session Set the tone, introduce the theme Table arrangements, make name cards Introductions of Staff Opening welcome from SR7B Chief and Adviser	Dustin Cocklereece & Travis Gentry Kenneth Erickson & Rob Kennerly Entire CLS Staff	Dining Hall
9:15 PM	Native American Indian Training Round Robin. Chapter oriented team and individual Indian Affairs ideas for support and development of chapter level programs	Section SR7B American Indian Affairs Team & Travis Dunn and the Entire CLS Staff	Dining Hall
10:15 PM	Cracker Barrel Socialize with other participants and section/lodge officers	OA Cook Crew	Dining Hall
11:00 PM	Taps		Campsite
7 AM	Reveille		Campsite
7:30 AM	Breakfast	OA Cook Crew	Dining Hall
8:00 AM	Unit One: My Personal Path A Guided Discovery Program Center (PC) Opening- Gathering Activity- Big Chart, Housekeeping, Breaks, Parking Lot Divide into two groups at the end of the	Joint Session (Year 1 and Year 2 Together) Dustin Cocklereece & Travis Gentry	Dining Hall
	session: Chapter Chiefs and Chapter Advisers	(15 minute Session)	

8:15 AM	Get Connected with CLS	Joint Session Year 2's	Dining Hall
	Explain the concept of Connect/Grow/Serve and Go (CGSG) and how it will lead our day together.	Dustin Cocklereece	
	Rededication and renewed commitment as Chapter Chief/Adviser, Job Description handout, Leadership Flow Chart of Lodge/Chapter Organization.	(15 minute Session)	
8:30 AM	Working with Youth/ Advisers.	Breakout then Joint Session Year 2's	Dining Hall
	Youth will have a discussion with the adult trainer, and Advisers will have a discussion with the youth trainer.	Larry Warlick- Youth Brad Torpey- Adults	
	Developing a role play idea (agree to a central challenge- i.e. 40 elections to hold, but only one team of 3 boys and 2 adults). Then jointly	Joint Role Play	
	presenting their issues and solutions in a reality based session. Session is about working together to face challenges, taking into	* much depends on the size of the group as to how well this may work.	
	consideration each other's age, resources and abilities/interests/commitments.	(30 minute session)	
9:00 AM	Unit Two: Grow and Know Personal Growth and Chapter Growth Facing Challenge and the fear of new things	Year 2 Joint Session and self guided work	Dining Hall
	Use Leadership Reflection and Leadership Self Assessment activity in participants guide	Rob Orr- Lead trainer	
0.20 AM		(30 minute session)	Dining Hall
9:30 AM	BREAK	Joint Activity with all groups together Lodge 331 Cook Crew	Dining Hall
		(10 minute break)	

9:40 AM	What Makes a Good Leader GOOD?Brainstorming session on leadership- idealsDepict leadership qualities that will guide youthor adults in the right direction. Examples ofgood leaders and what makes them good- refparticipant guidebook. Open discussion with thegroup- discovery oriented.	Joint Session all Year 1 and Year 2 together Dustin Cocklereece, Summit Chair (20 minute session)	Dining Hall
10:00 AM	How do I reach out?How do I reach out to more youth Brothers/ Advisers for service and help?Tenants of delegation and recruitment in a chapter environment in the OA.	Year 2 Breakout sessions youth and Adult Jason Price- Adults Tanner McFeeters- Youth	Dining Hall Area 4 Area 3
10:25 AM	Unit Two: Our Chapter Path Opening- Joint Session, adjust room for whole group. Chiefs sit with advisers. Establish brain storm RULES. There are no bad ideas! Put everything on the table. Opening statement and overview of this portion of our path and introduce the chapter self-evaluation, point to the pages of the book and the JTE area.	(25 minute session) Joint Session with Year 1 and Year 2 Mike Pavlovich (5 minute session/ introduction)	Dining Hall
10:30 AM	Chapter Self-Evaluation SurveyReference the participant guidebook pages.Should lead to areas for improvementGives Advisers and Chiefs time to look at whatthey actually have doneReference JTE portion of book as where we areheaded in the OA as an organization.	Self-Guided: Chiefs w/ Advisers -Whole staff to assist, pair off with the unmatched chapter people as needed (45 minute session/by chapter group)	Dining Hall

11:15 AM	Creating Fun Chapter Program	Joint Session Year 1 and 2	Dining Hall
	New ideas for basically everything we do.		U
	Reference the topics on the three pages of the		
	participants guidebook for ideas.		
	Perhaps participants get a talking stick and they	Matt Brown	
	tell what they do let them help you teach this		
	session. Limit each person's talk time so that	Whole Staff Assist	
	more ideas get put out on the table.		
	Ask each person to write down one to five		
	things they do well and share them		
	A staff member could feature each of these		
	ideas on a flip chart and the group can help		
	fill in on those pages.		
	Staff can assist by shouting out what they		
	have heard from around the nation- best		
	methods oriented.	(20 minute session)	
11:45 PM	Lunch	Lodge 331 Cook Crew	Dining Hall
		SR7B Promotions Team	With COC
	2013 Conclave Promotion		
		(30 Minute Lunch break)	
12:15 PM	Chapter Evaluation & Reflection Statement	Paired Session Chief with Adviser	Dining Hall
	Goal direction questions:	Self-Guided: Chiefs w/ Advisers	
	Q1-What do we want to do this year?		
	Q2- What challenges does our chapter face this	Rob Orr -Lead Trainer	
	year?	-Whole Staff assist as needed	
	Reference their chapter self eval and the JTE		
	pages. Allow them time to write and talk to		
	each other.	(30 minute session)	

12:45 PM	The reality of Unit Elections! A Problem solving hands on Session.	Joint Session Year 2	Dining Hall
		Brad Torpey	
	Take the problem and solve it. How do I get		
	more units to open their doors? How do I get	(15 minute session)	
	more adults willing to drive youth to do an		
	election? How do I develop quality elections		
	teams? How to get teams to be on time?		
	Explore ideas?		
	Reference OA Unit Award of Excellence		
	Criteria in participants guide book		
1:00 PM	Where do I fit as a former	Joint Session Year 2's	Dining Hall
	Officer/Chief/Adviser?		
	Transition Planning	Jason Price	
	Legacy Building		
	People Building- Connecting to others		
	successes		
	Friendship Planning and Continuation	(15 minute session)	
	Why do you/they need me now?		
1:15 PM	The basic how to's of Goal Development for	Joint Session Year 2	Dining Hall
	Chapter		
		Brad Torpey	
	Participants work together or as individuals to		
	develop a set of goals for their chapter this year.	(15 minute session)	
	A service plan for chapter service 2012-2013		

1:30 PM	Unit Four- GoMotivation and Challenge StatementThe Elements of a good chapter meeting andthe challenge of a real life model chaptermeeting plan. Set the scene and the elements ofour afternoon.They will program for Year 1 participants for55 minutes- Camp Tour to last 30 minutes ofthat time.	Joint Session year 2's Larry Warlick (15 minute session)	Dining Hall
1:45 PM	Break	Cook Crew Personal Time (15 minute break)	Dining Hall
2:00 PM	Model Chapter Meeting Planning SessionPlan DevelopmentBrainstormDelegate responsibilitiesProgram ideas/ themes	Joint Session Year 2 Mike Pavlovich (10 minute session)	Dining Hall
2:10 PM	Let's Get out of Here and Go!Survey the sceneSet up the site for the chapter meetingDetermine a written planCollect resourcesPrepare for arrival of Year One ParticipantsAssist the Program Specialists (Tour Guide)with their presentationDetermine how to keep it on time and allow forcamp tour to last 30 minutes!Talk with guide to assure these details etc	Joint Session with: <u>All staff</u> other than: Travis Gentry- he will bring in Year 1's Art Bisbee- Lead Trainer/Director (20 minute session & planning time)	Dining Hall Or wherever the guys choose to hold the meeting
2:30 PM	Model Chapter Meeting (Open with song, lead a discussion, show a	Year Two Program Participants: Special feature of chapter meeting is a	Dining Hall

YEAR 2 PROGRAM

	proper motion, hold a proper vote, have a	walking tour of Camp Durant- an	
	program, close in song).	inside look at the camp from a	
		Conclave perspective	
		(55 minute session with 30 minute	
		camp tour)	
3:25 PM	Graduation Exercise for Year One and Two	Dustin Cocklereece & Travis Gentry	Camp Bowers Flag
	Program	-Whole staff assist	Pole
4 PM	Participants Arrive at Camp Cherokee, Pack	Participants	Campsite
	& Depart	_	_